Raksti

Svētku garšvielas

Kanēlis, zvaigžņu anīss, ingvers, krustnagliņas. Kanēlis ir labsajūtas garšaugs un neaizvietojams elements mūsu virtuvē gan ikdienā, gan svētkos. Kādreiz kanēlis bijis zelta vērtē. Šī sažuvusī miza tika pasniegta kā dārga dāvana ķēniņiem, savukārt Senās Romas civilizācijas laikā to importēja līdzās fenhelim un safrānam. Mūsdienās, lai kurā pasaules malā mēs atrastos, tas ir sastopams kā pikantos,

Olīveļļa – kā izvēlēties kvalitāti

Olīveļļu Vidusjūras virtuves baudītāji un veselīga dzīvesveida piekritēji popularizē jau sen, un pieprasījums pēc tās nemaz nemazinās. Tomēr – kā izvēlēties kvalitatīvu produktu, ja veikalu plaukti lūzt no lielās izvēles? Kā izvēlēties? Pagājušā gada sliktās ražas dēļ olīveļļas cenas šogad joprojām palielinās, bet šī iemesla dēļ palielinās arī tās viltojumu skaits – ražotāji sliktas kvalitātes

Šokolādes deserti ne tikai svētku galdam

„Promo Food Service“ un „Promo Cash&Carry“ organizētajā pasākumā „Šokolādes deserti ne tikai svētku galdam“ šokolādes desertu palete maigi atdarināja rudenīgās zemes krāsu gammu. Ar rokām darinātu pralinē konfekšu gatavošanas noslēpumos dalījās „MEC3“ konditore un desertu meistare no Čehijas Iveta Stavkova. Šokolādes notis lēnām pārgāja uz greznām sarkanīgi zeltītām nokrāsām un atgādināja – svētku sezona nav

Rudens Rīgas restorānu nedēļa – Ar dabu šķīvī

No 9. līdz 15. oktobrim, Rīgā, norisinās Rudens Rīgas restorānu nedēļā, kuras tēma, nemainīgi no Pavasara restorānu nedēļas – “Ar dabu šķīvī”. Arī šoreiz šis pasākums ir neatņemama pilsētas dzīves sastāvdaļa, par ko liecina plašais pasākuma apmeklētāju skaits ikvienā no 45 restorāniem, kas šogad ņem dalību pasākumā. Koncepts nemainīgs – baudpilns garšu baudījums ko sniedz

Pavasara Rīgas restorānu nedēļa – Garšas piedzīvojums

No 8. līdz 14. maijam Rīgā norisinājās Pavasara Rīgas restorānu nedēļa, kas kļuvusi jau par nozīmīgu pilsētas kultūras dzīves sastāvdaļu.  Šī gada pasākuma koncepts bija “Ar dabu šķīvī”, kur Rīgas restorānu šefpavāri piedāvāja par 15 vai 20 eiro nobaudīt īpaši sagatavotas trīs kārtu maltītes, labākajos Rīgas restorānos. Gardēžu Gids nepalika malā un izmantoja iespēju nobaudīt

Modernais pavasaris jeb… zaļais, zaļais, kur tu rodies!

Saka, ka šogad modē ir zaļā krāsa. Apstādījumu zaļā. Un visas tās nokrāsas. Nestrīdēsimies – pēc ziemas šis modes pasaules guru “Panetone” paziņojums patīkami noskaņo uz svaigumu un dod dzīvīgumu nogurušajās acīs. Zaļš… garderobē, eksterjerā, interjerā, galvā un pat sirdī. Un pat pavasaris ar visām svētku līksmībām šķiet tuvāks un vēl vairāk gaidīts, sniedzot jaunas

Bērni restorānos – katastrofa, ko ieprogrammē paši restorāni?

Apmeklēt sabiedriskās ēdināšanas iestādes ar bērniem ir sarežģīti un nemaz nav svarīgi, vai tās ir ilgi gaidītās ģimenes pusdienas, vai tikšanās ar draugiem. Galvenais iemesls slēpjas ne jau bērnu auklēšanā kā daudzi domā, bet bērnu dabā un restorānu īsredzībā. Bērni vienmēr paliek bērni. Tie nav mazas pieaugušo kopijas, un lietas, kas pieaugušajiem šķiet vienkārši paveicamas

Diena, kad nauda vairs nedos prieku

  Kas ir svarīgākais elements ikvienā restorānā, ko jūs atbildēsiet? Es atvieglošu šo uzdevumu, dodot variantus – radītie ēdieni, interjers, darbinieki – kam dosiet pirmo vietu? Ja izvēlējies darbiniekus – apsveicu! Liela iespēja, ka Tavs restorāns izdzīvos visu vasaru vai vēl ilgāk. Lai bankrotētu vasaras sezonā, vajag neparastas spējas (bet tas ir mans personiskais viedoklis).

Plaģiātisms – laikus neapturēta gastronomijas modes tendence?

Arvien skaļāk un karstāk apkārt dzirdam diskusijas par to, kas būs modē nākamajā gadā, pēc kādām tendencēm dzīsimies modes pasaulē un kādiem jaunumiem ļausim savandīt gastronomijas lauku. Bet mēs šoreiz diskutēsim par vienu gastronomisko tendenci, kas paliek uz viļņa, neatkarīgi no tā, kāds gads vai kādas tendences pareģo zinātāji. Gastronomijas pasaulē “pilns ar cilvēkiem, kuri

Konsultāciju paradokss jeb kā ietaupīt savu naudu?

Man jāatzīstas – mani vienmēr ļoti iepriecina ziņa par jaunas gastronomiskās vietas atklāšanu. Tā vien gribas ātrāk iegriezties, izmēģināt un novērtēt galarezultātu – tik daudz roku un prātu ir taču iesaistīti jaunas vietas radīšanā! No profesionālās puses (kas bieži traucē izbaudīt atvēršanas gaidas) apzinos, ka man ļoti patīk analizēt šīs pašas pirmās gatavošanās sāpes pirms

Viens motivēts darbinieks ir desmit parastu (nemotivētu) vērts

Kādā slinkošanai piemērotā dienā, baudīdams kafijas cienītāju iemīļoto perfekto arabikas un robustas savienojumu šķiet, no Pellini klāsta, uzgāju interesantu interneta diskusiju par to, kā darba devēji motivē savus darbiniekus (kurš ar kafiju, kurš ar papildu brīvdienu, kurš ar kino biļetēm (domājams, tādu ir maz), kurš ar uzņēmuma svētku vakariņām, kurš ar papildu desmitnieku pie algas).

Šodien vakariņosim mājās!

Aktualitātes, kas nemainās – kas būs modē interjerā, eksterjerā, garderobē un, protams, gastronomijā. Visas minētās tendences noteikti vēlreiz neminēsim un nemēģināsim apkopot, tomēr par visvairāk iemīļoto noteikti pastāstīšu – restorānā gatavots ēdiens mājās. Kas tas ir – greznība, snobiskums vai varbūt nākotnes nepieciešamība? Varbūt viss kopā. Bet, jebkurā gadījumā, neizbēgama nākotnes nepieciešamība. Cilvēki kļūst arvien

Kad aizraujoša dzīve ietilpst vienā vārdā – vīns

Kas ilgāk saglabājas atmiņā – garša vai smarža, varbūt izskats un skaņa, bet varbūt sajūtas? Bet kādi cilvēki pieskaras jūsu mīļākajam vīnam? Vai esat par to aizdomājušies? Iespējams, būtu grūti atbildēt, neredzot, nesajūtot, neiedziļinoties. Vārdu sakot, nesaliekot visus punktus uz “i”. Tāpēc padalīšos kādā stāstā par draudzību starp cilvēku un vīnu – cilvēku, kurš jau