Modernais pavasaris jeb… zaļais, zaļais, kur tu rodies!

Saka, ka šogad modē ir zaļā krāsa. Apstādījumu zaļā. Un visas tās nokrāsas.

Nestrīdēsimies – pēc ziemas šis modes pasaules guru “Panetone” paziņojums patīkami noskaņo uz svaigumu un dod dzīvīgumu nogurušajās acīs. Zaļš… garderobē, eksterjerā, interjerā, galvā un pat sirdī. Un pat pavasaris ar visām svētku līksmībām šķiet tuvāks un vēl vairāk gaidīts, sniedzot jaunas sajūtas un, protams, pārmaiņas!

Pamēģiniet arī jūs ielaist modernas krāsas savā restorānā – no jauna pievilināt klientus ar svaigumu vai ienesiet vairākas jaunas idejas savās mājās.

Trauku atsvaidzināšana. Šeit spēkā ir viens vienkāršs padoms – netaupiet uz kvalitatīvu trauku rēķina. Pat paši sarežģītākie ēdiena sašvīkātā vai nomelnējušā šķīvī šķitīs, maigi sakot, negaršīgi. Esiet moderni – pievērsiet uzmanību jaunumiem un modes tendencēm gastronomijas pasaulē. Bet ja joprojām neesat ieguvis “Michelin” zvaigzni, bet vēlaties pavasari sagaidīt citādi – ievērojiet mazu gudrību. Izvēlieties labi “atstrādātu” ēdienu no ēdienkartes (ideālā variantā ēdienkartē iekļaujiet jaunu ēdienu) un pasniedziet to pavisam citādākā traukā, nekā pārējos ēdienus. Gan jau esat pamanījis kartupelīšus, kas pasniegti metāla groziņos, vai akmens masas plāksnes. Taisnība, ar tādu pasniegšanu vairs nevienu nepārsteigsi – tas jau sāk iziet no modes. Tāpēc šogad izvēlieties īpašam šefpavāra ēdienam piešķirt svaiguma vēsmu ar zaļas krāsas traukiem – būsiet patiesi pārsteigts. Un tiem nav jābūt karsto ēdienu šķīvjiem, kas parasti ir visdārgākie, acu piesaistīšanai pietiks arī ar uzkodu šķīvīšiem vai mērces trauciņiem. Svarīgākā ir ideja.

Ēdieni. Uzskatāt, ka investīcijas traukos ir naudas izšķiešana? Izmēģiniet citas iespējas: jauns ēdiens jūsu ēdienkartē – varbūt to jau sen vajadzēja jūsu viesiem. Bet ja šefpavārs pakasīs galvu un radīs ēdienu kurā dominē šī gada krāsa kā galvenais akcents, jums būs ne tikai skaists jaunums pavasara sākumam, bet spersiet arī ļoti precīzu mārketinga soli pašreklāmas virzienā – garšīgs stāsts par ēdienu viesiem patīk ne mazāk par pašu maltīti.

Pavasara dekors. Vai esat ievērojuši, kā zaļā krāsa atdzīvina tukšus galdus, kā veicina apetīti? Baziliks, rozmarīns un citi garšaugi uz galda vairs nepārsteidz, kaut gan joprojām šķiet moderni. Pašizmaksa ir neliela, iegādāties tos ir vienkārši, bet nepieciešama kopšana. Bet ja trūkst zināšanu vai uzmanības – augi ātri zaudē skaisto izskatu. Turklāt, ja pārstāvat restorānu un esat iecienījis galdautus, ar tādiem augiem izrotāt galdus būs daudz sarežģītāk. Tāpēc izmantojiet šī pavasara modi un galdu rotāšanai izvēlieties nevis griestos ziedus vai garšaugus, bet mūžzaļos augus, kuri lieliski saglabājas arī noplūkti vairākas nedēļas, piemēram, eikalipta zariņi, palmu lapas vai citi izteiksmīgi augi būts patīkams šī pavasara pavadonis! Bet ja vēl atsvaidzināsiet ar izplaucētiem pūpoliem vai bērzu zariem, ko saliksiet caurspīdīgās stikla vāzēs, rezultāts var apreibināt!

Turklāt šogad aizmirstiet interjerā par tādiem augiem kā fikusi, monsteras, palmas vai citi platlapu zaļumi. Popularitātes virsotnes strauji iekaro jauns favorīts – olīvkoks! Pietiekami eksotisks, neprasa apkopšanu un īpašus apstākļus, strauji aug un ļoti piemērots mākslinieciskiem cilvēkiem, jo, apgriežot zarus, varat eksperimentēt ar formām.

Sagaidot svētkus. Vai esat ievērojis atšķirību starp Ziemassvētkiem un Lieldienām? Un pat jau pirmajās svētku dienās. Jā, mēs arī esam ievērojuši – atšķirība ir milzīga! Ar greznību, dekorāciju skaitu un sarežģītību Lieldienas ne tuvu nelīdzinās Ziemassvētkiem. Turklāt bez vajadzības. Cilvēki arvien vairāk iedziļinās Lieldienu rotājumos un svētku gaidīšanā, jo tie taču ir svarīgākie pavasara svētki, tāpēc būtu diezgan neprātīgi neizmantot tik lielisku izdevību, lai atrastu veidu, kā piesaistīt vai palutināt klientus. Izrotājiet galdus nevis ar plastmasas olām vai putekļainām vistām, bet izmantojiet fantāziju! Vai pameklējiet atbilstošas idejas internetā – daudz laika tas neaizņems, apsolām. Svarīgākais – nebaidieties būt citādāki un saviem klientiem piedāvājiet svētku dienas vērtas alternatīvas savā restorānā! Vēlās brokastis, pusdienas vai svētku vakariņas ir nepieciešamība, kas kļūst populārāka ne tikai Lieldienās. Sastādiet ēdienkarti, parūpējieties par galda rotājumiem. Pavasaris ir tieši sasaistīts ar zaļajām nokrāsām, bet šogad ir ļoti moderni savā starpā sajaukt dabiskas pasteļkrāsas, dažādu formu un krāsu glāzes un traukus. Eksperimentējiet! Bet ja meklējat attaisnojumu, argumentējot, ka jums nav ne pasteļkrāsas trauku, ne nepieciešamā daudzuma dažādu glāžu, izmantojiet trauku nomu. Trauki, glāzes, vāzes, dekoratīvie elementi, pat dzīvās puķes – šajā brīnumainajā laikā viss ir iespējams. Un pēdējo kreklu novilkt, tā sakot, nemaz nevajag.

Sagaidiet pavasari moderni un atjautīgi!