Pavasara Rīgas restorānu nedēļa – Garšas piedzīvojums

No 8. līdz 14. maijam Rīgā norisinājās Pavasara Rīgas restorānu nedēļa, kas kļuvusi jau par nozīmīgu pilsētas kultūras dzīves sastāvdaļu.  Šī gada pasākuma koncepts bija “Ar dabu šķīvī”, kur Rīgas restorānu šefpavāri piedāvāja par 15 vai 20 eiro nobaudīt īpaši sagatavotas trīs kārtu maltītes, labākajos Rīgas restorānos. Gardēžu Gids nepalika malā un izmantoja iespēju nobaudīt restorānu “Čarlstons” un “LeDome” sniegto piedāvājumu abās cenu kategorijās. Par sajūtām, pieredzi un ēdienu, kādas guvu apmeklējot restorānus, sīkāk pastāstīšu zemāk.

RESTORĀNS “ČARLSTONS”

Sākšu ar to, ka ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, rezervāciju galdiņam veicu jau nedēļu pirms restorāna apmeklējuma, jo iepriekš nācās saskarties ar to, ka visi galdiņi ir rezervēti un brīvu vietu nav.

Zvans. Paceļ ļoti laipna balss un veic pierakstu divām personām 9. maijā plkst. 16.00. “Uz drīzu tikšanos!”, atskan atvadas un sāku domās gatavoties garšu piedzīvojumam. Pieminēšu, ka restorāni tika izvēlēti nejauši, iepriekš neapskatot ēdienkartē piedāvāto, bet gan skatoties, lai vienā restorānā maltīti baudītu 15 eiro robežās, bet otrā 20 eiro robežās no personas.

9. maija plkst. 16.00 ierodamies Blaumaņa ielā 38/40 restorānā “Čarlstons”, par kura “vārdu” uzzināju jau pirms daudziem gadiem, pateicoties populārajam pavāram Elmāram Tannim.

Mūs sagaida glauni tērps viesmīlis, kas ierāda rezervēto galdiņu. Pirmais pārsteigums – restorāns pilnība tukšs, neskaitot apkalpojošo personālu – gribu piebilst, ka vakariņas baudījām divvientulībā visu restorānā pavadīto laiku.

Varbūt otrdienā, plkst. 16.00, neviens neēd vakariņas un neapmeklē restorānus?

KRITĒRIJI, VĒRTĒJUMS

Jau iepriekš biju sagatavojies un zināju, ko gribu sagaidīt un kam pievērsīšu lielāku uzmanību. Tā kā izvēloties restorānu, kā iepriekš minēju, pēc nejaušības principa, nebiju iepazinies ar Restorānu nedēļas “Čarlstons” ēdienkarti, gaidīju, ka viesmīlis mūs iepazīstinās ar piedāvājumu. Diemžēl vienīgais ko dzirdējām no viesmīļa puses: “Jūs jau zināt uz ko esat atnākuši”, un par Rīgas Restorānu nedēļu, tās norisi un piedāvājumu neiepazīstināja, tikai atstāja skaisti noformētu ēdienkarti.

UZKODA. PAMATĒDIENS. DESERTS.

Ieraugot piedāvājumu, aizmirstas, ka esam vieni paši klusā restorānā un nejūtamies īpaši gaidīti, jo ēdienkarte raisa pozitīvas sajūtas. Paturēšu ēdienkarti noslēpumā, jo no redzētā siekalas mutē jau bija saskrējušas, bet par to nedaudz vēlāk.

ATMOSFĒRA

Kritēriji pēc kuriem izvērtēju restorāna atmosfēru ir interjers, ērtums, gaisma un skaņa. Nezinu, kā ir Tev, bet es esmu sajūtu cilvēks un bieži vien varu aizmirst jau atdzisušu maltīti, nepiedāvāto ūdeni, ja atmosfēra ir lieliska.

Diemžēl restorāns ir salīdzinoši tumšs un galda noformējums – atļaušos teikt “Nekāds”.

Gaidījām, ka būs vairāk piedomāts pie galda noformējuma – ziedi, sveces. Restorāns varēja vairāk pacensties, ja reiz piedalās šādā projektā. Mūzika bija ļoti klusa un ņemot vērā, ka bijām vienīgie restorāna apmeklētāji, arī patīkamā cilvēku dunoņa un smiekli nebija dzirdami.

ĒDIENS

Beidzot esam nonākuši pie galvenās sadaļas “ĒDIENS”.

-garša, noformējums, restorāna kvalitātei atbilstošs piedāvājums-

Vēlos beidzot iepazīstināt Tevi ar ēdienkarti, ko piedāvāja restorāns “Čarlstons”.

UZKODA:

Truša gaļas – sparģeļu augstā terīne, pasniegta ar ceptu tomātu maizes grauzdiņu, putotu skābeņu – mārrutku krēmu un svaigiem garšaugiem.

Viesmīlis atnes šķīvi, kurā redzam vienu pašu “sparģelīti”, ļoti vāji saputotu skābeņu – mārrutku krēmu, un diemžēl svaigos garšaugus neatrodam – varbūt nebija vēl izauguši! Galvenā sastāvdaļa – truša gaļa, bija sausa un vairāk atgādināja vistas filejas galiņu.

PAMATĒDIENS

Uz alkšņa malkas lēni dūmota cāļa krūtiņa, radīta latviskā garšu duetā ar ķimeņu sviestā ceptu pīļu akniņu, pasniegta ar burkānu biezeni, siltajiem redīsu salātiem un ķiršu mērci.

Piebildīšu, ka katru nedēļas nogali lauku mājās alkšņu dūmos kūpinu gaļu, bet šoreiz cāļa krūtiņai “Alksnis” nav stāvējis pat tuvumā. Varbūt par maz bija kūpināts – nezinu, bet diemžēl arī šis ēdiens maz atbilda ēdienkartē rakstītajam.

DESERTS

Meža zemeņu – skābā krējuma krēms, pasniegts ar svaigu rabarberu – piparmētru salsu un drupinātu auzu pārslu cepumu.

Jau izlasot ēdienkartē – meža zemenes – radās jautājumus: “Vai tiešām jau mūsu pašu mežos saaugušas šis mazās, burvīgās ogas?”

Ja kāds ēdiens jāuzslavē no trīs piedavātajiem, tad deserts noteikti izpelnās pirmo vietu ar svaigo rabarberu augšgalā.

Vai ēdiens atbilda tam, kas norādīts Rīgas Restorānu nedēļas ēdienkartē?

Daļēji.

Vai piedāvājums ir moderns, inovatīvs un tas reprezentē Latvijas un Baltijas virtuvi?

Noteikti – nē! Vairāk par šo vari lasīt manā iepriekšējā rakstā – Plaģiātisms – Laikus neapturēta gastranomijas modes tendence?

Vai ēdienos izmantoti sezonālie produkti?

Nē. Ja reiz nosaukumā “Pavasara Rīgas Restorānu nedēļa” minēts pavasaris, tad gaidījām nedaudz vairāk no sezonālajiem augiem un dārzeņiem uz mūsu šķīvjiem.

Esmu mēģinājis šo iespēju – restorānu nedēļu – izbaudīt ne tikai Rīgā, bet arī citās pilsētās. Vienmēr esmu bijis apmierināts ar savu izvēli un saņemto pakalpojumu. Šī bija pirmā lielā vilšanās, kas liek pārdomāt, ka ļoti akurāti jāizvērtē uz kurieni iet un kam atstāt savu naudiņu. Restorānā “Čarlstons” biju pirmo reizi un gribētu domāt, ka pēdējo, jo pēc dzirdētajām atsauksmēm ekspektācijas bija augstas.

Izejot no restorāna, kas bija jau pēc nepilnas stundas – nonācām pie kopēja secinājuma – sajūta tāda, ka esam atnākuši kādu stundu pirms restorāna atvēršanas. Iestāde diemžēl nebija gatavs mūs sagaidīt un pienācīgi apkalpot.

Bet kas paliks atmiņā ilgāku laiku – Mēs uzvarējām Itāliju hokejā!

Restorāns “LeDome”

Dienā, kad veicu rezervāciju restorānā “Čarlstons”, atvēlēju arī 11. maiju garšas baudījumam restorānā “LeDome”. Restorānu nedēļas piedāvājums bija 20 eiro no personas, tāpēc ekspektācijas par piedāvāto kvalitāti gan atmosfēras, gan ēdiena un citu faktoru ziņā bija augstas.

Rezervāciju veicām uz 11. maija plkst. 16.00. Viens galdiņš kā reiz bija brīvs, veiksmīgi pierakstījāmies un domās jau nevarējām sagaidīt nākamo garšas piedzīvojumu.

Pēc pieredzes restorānā “Čarlstons”, laicīgi pirms restorāna apmeklējuma, “LeDome” sociālajos tīklos iepazinos ar piedāvāto ēdienkarti, kas jau pati par sevi stāsta un uzstāda latiņu. Ēdienu daudzveidība, divas uzkodas un deserts raisīja domas uz visām debess pusēm.

11.maijā ierodamies precīzi plkst. 16.00, kur mūs sagaida ļoti laipns viesmīlis; “Esiet sveicināti restorānā “LeDome””, ierāda galdiņu un liek justies, kā gaidītiem viesiem. Restorānā visi galdiņi bija aizņemti, bija redzama rosība, apkārt smiekli un sarunas, kas veidoja apkārtējo vidi patīkamā gaisotnē.

ATMOSFĒRA

Atmosfēra, kas valdīja interjerā, gaismā un skaņā bija burvīga. Galda noformējums bija eleganti pielāgots restorāna konceptam un Pavasara Rīgas restorānu nedēļas tematikai, pieklusināta mūzika, kas ļāva uz brīdi aizmirst ikdienas ritmu un gaisma bija patīkami gaiša un silta. Uz galdiņa bija atrodama informācija par Rīgas Restorānu nedēļas norisi, kā arī viesmīlis laipni iepazīstināja ar ēdienkarti, produktiem un vakara plānu.

ĒDIENS

Esam nonākuši pie patīkamākās vakara daļas “ĒDIENS”. Restorānu “LeDome” apmeklēju pirmo reizi, bet atsauksmes par ēdiena vizuālo un baudāmo kvalitāti biju dzirdējis tikai tās labākās.

Pirms katra pasniegtā ēdiena viesmīlis pastāstīja gan par ēdiena izcelsmi, gan par pagatavošanu, kas patīkami sagatavoja pirms maltītes baudīšanas.

UZKODA

Kalnienas sparģeļi, sēņu ragū, trifeļu mērce.

Grilēta skumbrija, marinēti dārzeņi, skābeņu mērce.

Patīkams moments, kad ierastās vienas uzkodas vietā, restorāns piedāvāja divas, izcilas uzkodas. Pirmājā uzkodā bija jūtama izteikta, svaiga sparģeļu garša un katra sastāvdaļa viena otru tikai komplimentēja un nenomāca.

Otrās uzkodas un visa vakara absolūtā uzvarētāja noteikti ir SKĀBEŅU MĒRCE. Svaiga, skāba – izcils aukstās mērces paraugdemonstrējums, kā veiksmīgi pagatavot sezonālo produktu.

PAMATĒDIENS

Uz oglēm cepta jērgaļa, burkāns, gatavots ar kumelītem, garšaugu sabajons.

Atnesot ēdienu, pirmais kas jūtams ir kumelītes. Šķīvis smaržo pēc pļavas, bezrūpības un siltajiem vasaras vakariem. Ik viens zin, ka jērs ir viens no grūtāk pagatavojamiem gaļas ēdieniem, bet šoreiz pavāra meistarība bija jūtama, jo katrs kumoss kusa uz mēles, līdz ar kumelītēs pagatavoto burkānu.

DESERTS

Jogurta diļļu parfē, ābolu biezenis, baltā šokolāde.

Restorānu nedēļas koncepts šogad bija “Ar dabu šķīvī”. Ja mājās man būtu jaatkārto kāds no ēdieniem, lai sajustu īstu dabas garšu un smaržu – es noteikti izvēlētos jogurta diļļu parfē. Dilles lieliski saskanēja ar balto šokolādi, kas raisīja nelielu, bet patīkamu šoku manām garšas kārpiņām.

Garša atbilda katram ēdienam, tā nosaukumam un pasākuma konceptam. Viens no rādītājiem apmeklējot restorānus noteikti bija vizuālais noformējums, gan restoranā, gan ēdienos. “LeDome” bija parūpējies par skaistu, krāsainu un apetelīgu sajūtu kopumu, atbilstoši gaidītajam restorāna līmenim.

Patīkami, ka ēdiens bija moderns, inovatīvs un tas reprezentēja Latvijas un Baltijas virtuvi, katra detaļa, ko baudījām, lika izjust Latvijas ēdienu garšas nianses un sezonālo produktu klātbūtni.

Esmu apmierināts ar izvēlēto restorānu un ēdienkarti Restorānu nedēļas ietvaros, kas tikai mudinās apmeklēt šo vietu arī ārpus šī projekta un baudīt citus restorāna šefpavāra ēdienus.

Restorānu nedēļa ir lieliska iespēja iepazīt restorānus un piedāvājumu nedaudz citā gaismā, kāda tā ir apmeklējot tos ikdienā. Pasākuma mērķis palielināt sabiedrības interesi par restorānu kultūru, ļoti labi strādā un ikgadu pasākums ir plaši apmeklēts, iepazīstinot ar vien jaunus klientus ar restorānu vidi un ēšanas kultūras attīstību Latvijā. Šis pasākums ir labs treniņš pašiem restorāniem, jo jāspēj iekļauties 15-20 eiro summā un veiksmīgi jāprot savienot tradicionālo un moderno virtuvi nepazaudējot ēdiena kvalitāti. Šādiem pasākumiem būt un attīstīties!

Latvieši ir gardēži!