Rudens Rīgas restorānu nedēļa – Ar dabu šķīvī

No 9. līdz 15. oktobrim, Rīgā, norisinās Rudens Rīgas restorānu nedēļā, kuras tēma, nemainīgi no Pavasara restorānu nedēļas – “Ar dabu šķīvī”. Arī šoreiz šis pasākums ir neatņemama pilsētas dzīves sastāvdaļa, par ko liecina plašais pasākuma apmeklētāju skaits ikvienā no 45 restorāniem, kas šogad ņem dalību pasākumā.

Koncepts nemainīgs – baudpilns garšu baudījums ko sniedz trīs kārtu ēdienu maltīte par īpaši pievilcīgu cenu – 15 vai 20 eiro. Pirms pieņēmu lēmumu kuru restorānu apmeklēšu apskatīju visu restorānu piedāvātās ēdienkartes abās cenu kategorijās. Izvēloties restorānu man bija svarīgi, lai piedāvājumā redzama sezonalitāte – rudens veltes. Rudenī koku lapas krāsojas dažādos toņos, tāpēc arī uz sava šķīvja vēlos redzēt plašu krāsu un garšu gammu, kas viena otru komplimentē un papildina.

RESTORĀNS “ID GOURMET”

Kā jau pēc virsraksta saprotat, izvēlējos apmeklēt restorānu ID Gourmet, jo piedāvātā ēdienkarte lieliski atbilda rudens sezonai.

Restorāns ID Gourmet atrodas Rīgā, Stabu ielā 14. Nē, nē uztraukumam nav pamata – KASHA|Gourmet nav aizvēries, kas iepriekš atradās tieši zem šīs adreses – tikai nedaudz atjaunota koncepcija un pamainīts nosaukums.

Restorāna šefpavārs – Deniss Ivankovs

KRITĒRIJI

Pirms runājam par ēdienkarti un sajūtām, gribu iepazīstināt ar kritērijiem pēc kuriem vērtēju garšas piedzīvojumu šajā restorānā. Neskaitot ēdienu, kas ir galvenā restorāna sastāvdaļa, man svarīga arī tā atmosfēra, interjers, ērtums, gaisma un skaņa.

Restorānu apmeklēju pēcpusdienā, cilvēku nebija daudz, bet atmosfēra, ko veidoja interjers, gaisma un skaņa, mani noķēra sekundes simtdaļā, kā šķērsoju slieksni – esmu ārzemēs. Čalošana, cilvēku pilni galdiņi ir nepieciešama restorānu sastāvdaļa, bet šoreiz pēc tā nealku, vēlējos jauno konceptu iepazīt un apskatīt daudz mierīgākā laikā – tāpēc maltīti devos baudīt jau neilgi pēc 12.00.

Interjers atbilst pasaules standartiem – koka virsmas galdi, akmens dēlīšu paliktņi, sāls un piparu trauciņi izgatavoti no koka, bet absolūts interjera uzvarētājs noteikti ir restorāna krēsli. Ērti, eleganti un sajūta kā “custom made”.

Uz restorāna galdiņa bija atrodama visa nepieciešamā informācija par notiekošo Rudens Rīgas restorānu nedēļu, kā arī viesmīlis atgādināja par piedāvājumu un baudāmajiem ēdieniem

ĒDIENS

-garša, noformējums, restorāna kvalitātei atbilstošs piedāvājums-

Galvenā un gaidītākā sadaļa – Ēdiens. Ar ēdieniem no viesmīļa puses tikām iepazīstināti, kā arī pirms maltītes restorāna šefpavārs Deniss Ivankovs iznāca zālē un sasveicinājās ar viesiem, kas parāda, ka esam gaidīti un novērtēti.

UZKODA

Baraviku buljons ar sēņu pergamentu un brieža gaļas-upeņu pīrāgu.

Kā jau daudzi – es ēdienu sākumā baudu ar acīm un tikai tad ar garšas kārpiņām. Ēdiena vizuālais pārsteidz – uz pasniegtā šķīvja redzu un sajūtu “mežu”. Apkārt baraviku buljona trauciņam zaļas sūnas un brieža gaļas-upeņu pīrāgs uz koka. Ne jau uz ierastā koka irbulīša, bet uz īsta, mežā atrodama koka zara.

Buljona garša izteikta un patīkama. Šī maltīte mani nedaudz aiznes bērnībā. Sen nebiju dzēris īstu un labu buljonu. Paldies.

PAMATĒDIENS

Trīsdesmit dienas nobriedināta Latvijas bio liellopa gaļa, pagatavota zemos grādos, ar muskatķirbja biezeni un kaņepju Demi-glas mērci

Vizuāli un garšā baudāms ēdiens. Ja jānosauc uzvarētājs, tad varu teikt, ka muskatķirbja biezenis bija ideāls gan garšā, gan temperatūrā. Nepārprotiet – gaļa arī bija izcila, bet biezeņa garšu vēl joprojām atceros.

DESERTS

Liepasmuižas ābolu tarte ar lauku kalvadosu un brūkleņu saldējumu

Kalvadoss, kas bija iepildīts mazā pipetītē un ar kuras palīdzību dzērienu varēja iespiest ābolu tartē, bija jaunu garšu atklājējs. Kalvadovss nebija ne pa daudz, ne pa maz – ideālā daudzumā, lai piešķirtu ēdienam jaunu un nebaudītu garšu. Tā kā esmu saldējuma piekritējs jebkurā diennakts stundā, tad jau lasot ēdienkarti zināju, ka šis būs mans favorītēdiens – un tā arī bija. Deserts – īsts šefpavāra šedevrs.

KOMPLIMENTS NO PAVĀRA

Svaigas ražas liepziedu tēja ar medu

Pēc maltītes tika pasniegts šefpavāra kompliments, kas bija tieši laikā, lai varētu mierīgi aptvert visas garšas, kas nupat tika baudītas. Kas gan var būt sezonālāks par liepziedu tēju!

KOPSAVILKUMS

Ēdiens atbilda tam, kas tika norādīts ēdienkartē un pat nedaudz vairāk. Lielu lomu nospēlēja pārdomātais interjers un jūtamā šefpavāra klātbūtne baudot ēdienu. Viss restorānā pavadītais laiks bija viegls un patīkams. ID Gourmet piedāvājums noteikti bija moderns, inovatīvs un tas reprezentēja Latvijas un Baltijas virtuvi, izmantojot sezonālos produktus.

Noteikti šī nebija mana pēdējā maltīte šajā restorānā!