Svētku garšvielas

Kanēlis, zvaigžņu anīss, ingvers, krustnagliņas.

Kanēlis ir labsajūtas garšaugs un neaizvietojams elements mūsu virtuvē gan ikdienā, gan svētkos. Kādreiz kanēlis bijis zelta vērtē. Šī sažuvusī miza tika pasniegta kā dārga dāvana ķēniņiem, savukārt Senās Romas civilizācijas laikā to importēja līdzās fenhelim un safrānam. Mūsdienās, lai kurā pasaules malā mēs atrastos, tas ir sastopams kā pikantos, tā saldos ēdienos. Kanēļa izcelsme nāk no Šrilankas, bet mūsdienās tas pārsvarā tiek audzēts Vjetnamā, Indonēzijā, Ķīnā, Mjanmā, Seišelu salās un Brazīlijā.

Garšas īpašības

Par garšām runājot, kanēlim piemīt saldas un sildošas garšas notis. Eiropā un Ziemeļamerikā kanēlis tiek izmantots cepot maizi, pīrāgus, kūkas, gatavojot desertu mērces un, protams, Ziemassvētku karalienes – piparkūkas. Kanēlis būs lieliska garšviela karstvīna, tējas, kafijas, karstās šokolādes un groka pagatavošanā. Un kā ar ceptiem āboliem, apelsīniem, bumbieriem?

Tējkarote kanēļa labi papildina mannas un rīsu ēdienus, piešķirot tiem jaunu un nebijušu garšu. Pavāri uzsver kanēļa plašo pielietojumu, un iesaka to pievienot gatavojot gaļas, zivju, dārzeņu sautējumu, čatniju, marinādes, pikantās mērces, maltās gaļas mērces, ķirbju un tomātu zupas.

Uzglabāšana un saderība

Daži fakti, kas jāzina par kanēļa uzglabāšanu – standziņas glabā sausā vietā, noslēgtā traukā, līdz pat 3 gadiem.

Kanēlim ir lieliska saderība ar mums labi pazīstamo vaniļu, muskatriekstu, krustnagliņām, koriandra sēklām, ķimenēm, kurkumu un ingveru. Kopumā kanēļa klātbūtne atrodama receptēs, kuru sastāvdaļas ir plūmes, zemenes, aprikozes, banāni, mandeles, jēra, vistas, liellopa gaļa, kuskuss, tomāti, sīpoli.

Vēl kāds uzmanības vērts fakts – kanēlis ir piesātināts ar antioksidantiem, kas pasargā ķermeni no bojājumiem, ko izraisa brīvie radikāļi.

Zvaigžņu anīss

Zvaigžņu anīss, zināms arī kā badiāns, kuram piemīt spēcīgs aromāts. Tā dzimtene ir Dienvidķīna un Vjetnama, bet mūsdienās to audzē Kambodžā, Laosā, Filipīnās, Japānā. Pirmās ražas novākšana šim augam ir tikai astotajā dzīves gadā. Zvaigžņu anīsu galvenokārt izmanto kaltētu vai saberztu pulverī. Iesakām to iegādāties, ja plānojat gatavot piparkūku mīklu, kompotus, šokolādes desertus un saldos krēmus.

Uzglabāšana

Ņem vērā, ka anīss jāuzglabā slēgtā traukā, lai tas savu aromātu saglabātu pat 3 gadu garumā. Anīss, saberzts pulverī, jāuzglabā ne ilgāk par 2 – 3 mēnešiem, citādi tas zaudē savu garšu un uzturvērtību. Šai garšvielai ir izcila saderība ar ingveru, sojas mērci, kanēli, citrona miziņu, pipariem, čili, citronzāli, laima miziņu, krustnagliņām, jūras veltēm, eksotiskiem augļiem un siltu pienu. Zvaigžņu anīss ietilpst populārajā un iecienītajā ķīniešu 5 garšvielu maisījumā, ko iesakām izmantot gaļas marinēšanā. Speciālisti iesaka garšvielu lietot ēdieniem ar ilgāku gatavošanās laiku – cūkgaļai, putnu gaļai. Zvaigžņu anīss ir iecienīts arī dažādos dzērienos un ēdienos kā dekoratīvs elements.

Ingvers

Ingveru esam iepazinuši, pateicoties austrumu virtuvei. Tā dzimtene ir Ķīna. Ingvera sakni, ko varam iegādāties veikalos, pārsvarā ieved no tropu klimata zemēm, jo šāds klimats ir labvēlīgs un veicinošs šīs garšvielas augšanai.

Ingveru iesakām lietot kā svaigā, tā maltā formā, lai dažādotu ēdiena garšas un aromātu. Svaigam ingveram raksturīga maiga garša, kā arī to var lietot daudz lielākās devās nekā kaltētā veidā. Ja svaigu ingvera sakni pievieno karstiem dzērieniem un ēdieniem, tā aromāts un garša kļūst izteiktāka, asāka un piesātinātāka. Svaigu ingveru vislabāk uzglabāt ledusskapī 2-3 nedēļas.

Garša un saderība

Malta, kaltēta ingvera garšas un smaržas mūžs ir īsāks, nekā tas ir svaigam. Šī garšviela lieliski sader kopā ar ķiplokiem, baziliku, čili, sīpoliem, laima sulu, kurkumu, tamarindu, koriandru, piparmētru, citronzāli, sojas mērci un zivju mērci. Pievienojiet ingveru, gatavojot etiķa vai eļļas mērces, lai piešķirtu mērcei pikantumu garšā un siltumu smaržā. Smalki grieztu vai rīvētu ingveru pievienojiet dzērienos, kūkās, saldajos ēdienos, cepumos, kokteiļos, augļu salātos, marinādēs, zupās, gaļas, zivju ēdienos, mērcēs, sautējumos, karija maisījumos, kā arī kopā ar medu. Lietojot ingveru, ieguvējs būs ne tikai Jūsu ēdiens, bet arī Jūsu veselība.

Krustnagliņas

Krustnagliņu dzimtene ir Indonēzijas salas, ko dēvē arī par “garšvielu” salām. Tās novāc ar rokām no mūžzaļa auga, kas gadsimtu gaitā izaug līdz pat 20 m augstumā.

Kā atpazīt kvalitāti? Palokot krustnagliņas kātiņu, tam jābūt elastīgam. Ja tas pārplīst, tad sastāvā esošās ēteriskās eļļas ir izžuvušas un labās īpašības un uzturvērtība ir zudusi. Krustnagliņas ir iecienīta Ziemassvētku garšviela līdzās kanēlim. Tā aromāts rada patīkamu mājīguma un siltuma sajūtu.

Dekorējot mājokli Ziemassvētkiem, krustnagliņas iesaka saspraust apelsīnā, tā iegūstot un piešķirot mājoklim patīkamu aromātu. Krustnagliņu aromāts ir eksotisks, tāpēc jāuzmanās, lai nepievienotu par daudz, jo tas ēdienam sniedz intensīvu garšu un smaržu.

Iesakām krustnagliņas pievienot ēdiena gatavošanas pēdējā brīdī, lai izvairītos no aromāta iztvaikošanas un rūgtenās garšas, kas rodas pārāk ilgi turot šo garšvielu karstumā.

Uzglabāšana un saderība

Veselas krustnagliņas var uzglabāt līdz pat 3 gadiem. Saderība ir plaša, sākot ar muskatriekstu, kanēli, ingveru, kardamonu, rozīnēm līdz pat sarkanajam kāpostam un augļiem. Iesakām krustnagliņas pievienot marinādēs, konservējot dārzeņus, buljonos, zupās, mērcēs, cepešos, kompotos, augļu salātos. Protams, to pievieno karstvīna garšas uzlabošanai kopā ar rozīnēm un apelsīna miziņu. Lai panāktu neierastākas garšas notis, krustnagliņas pievienojiet vistas, pīles vai zoss cepetim kopā ar sīpoliem, citronu vai apelsīnu. Tās labi saderēs ar burkāniem, bietēm un saldajiem kartupeļiem. Populārākais pielietojums krustnagliņām ir garšvielu maisījumos piparkūkām un cepumiem.